تولید محتوا چیست و انواع مختلف آن کدام است؟

گسترش فضای دیجیتال و علاقه کسب و کارها و شرکت های ارائه دهنده خدمات و فروش کالا به صورت آنلاین و دیجیتال باعث شده امروزه هرکدام از شرکت ها و سازمان های تجاری به فکر ارائه خدمات و کالاهای خود در بستر اینترنت باشند و سعی کنند در پلتفرم های آنلاین فروش خود را افزایش دهند و مخاطبان خود را جذب کنند.

تولید محتوا به عنوان اولین قدم در زمینه جذب مخاطبان در وبسایت ها شناخته می شود و لزوم نوشتن محتوایی خاص و منحصر به فرد به منظور اشتیاق مخاطبان خود بر همگان واضح است. تولید محتوا را باید عامل اصلی در افزایش بازدید از سایت ها دانست، جایی که می توان امیدوار بود مخاطبان سریع تر اقدام به خرید کنند.

تولید محتوا امروزه به عنوان مفهومی که در دنیای دیجیتال مارکتینگ با آن بسیار برخورد می کنیم شناخته می شود. از پیج های مختلف آموزشی اینستاگرام گرفته تا متخصصان و کارشناسان دیجیتال مارکتینگ، همگی درباره تولید محتوا و اهمیت بالای آن صحبت می کنند. ممکن است شما هم با آگهی های استخدام «کارشناس تولید محتوا» یا «محتوا نویس» برخورد کرده باشید. اما به راستی تولید محتوا چیست؟

تولید محتوا چیست؟

در پاسخ به این سوال و درک بهتر از تولید محتوا، بهتر است ابتدا تعریفی مشخص از محتوا داشته باشیم، سپس تعریف درباره تولید محتوا را بازگو کنیم.

به زبانی ساده و کلی، محتوا به هر آن چیزی گفته می شود که برای انسان ها قابل درک بوده، به آن ها پیام ها و اطلاعاتی را منتقل می کند و در اشکال مختلف، بر روی بسترهای گوناگون منتشر می شود. 

با این تعریف، متوجه می شویم که در طول روز درصد زیادی از وقت ما به محتواهایی که با آن ها برخورد می کنیم اختصاص پیدا می کند. به عنوان مثال، تک تک پست هایی که در اینستاگرام مشاهده می کنید، یک شکل محتوا هستند؛ به عبارتی دقیق تر، پست های اینستاگرامی محتواهای ترکیبی تصویر و متن یا ویدیو و متن هستند. اگر اهل پادکست شنیدن باشید، پادکست ها نمونه ای از محتوا هستند که به شکل صوتی منتشر می شوند.

دامنه و حیطه این تعریف را می توان به هر آن چیزی که مشاهده می کنیم، می خوانیم و می شنویم، توسعه داد. برنامه ای که در رادیو پخش می شود و به آن گوش می دهید؛ سریال یا فیلمی که تماشا می کنید؛ روزنامه ای که با خواندن آن از اخبار مطلع می شوید؛ کتاب های الکترونیکی که مطالعه می کنید؛ ویدیوهایی که در شبکه های اجتماعی و شبکه هایی مثل یوتیوب و آپارات می بینید و… نمونه هایی از محتوا هستند. 

حالا می توان تعریف روشن تری از مفهوم «تولید محتوا» داشت. تولید محتوا، در یک تعریف کلی، عبارت است از مجموعه فعالیت هایی که افراد برای خلق محتوا و انتقال پیام و اطلاعات آن به دیگران انجام می دهند. با این تعریف بسیاری از خود ما در طول روز مشغول تولید محتوا هستیم؛ بهترین نمونه اش همان پست ها و استوری هایی هستند که در اینستاگرام منتشر می کنیم.

اما تعریف تخصصی و حرفه ای «تولید محتوا» با آن چه که گفته شد اندکی تفاوت دارد...

تولید محتوا، عبارت است از خلق، طراحی و ایجاد پیام های قابل درک برای افراد در اشکال مختلف محتوا (صوتی، تصویری، ویدیویی، متنی و…)، بر روی بسترهای مختلف (دیجیتال و غیر دیجیتال) با هدف بازاریابی بهتر؛ این بدان معناست که محتواهای تولید شده با اهدافی مثل معرفی به مشتری، جلب اطمینان و وفادار کردن مشتری، افزایش فروش و… ایجاد می شوند. 


4 هدف اصلی از تولید محتوا

در شغل تولید محتوا، که امروزه بسیار رونق گرفته و اهمیت بسیار زیادی هم دارد، تمرکز بر روی محتوای دیجیتال در اشکال مختلف است. محتواهایی که می توانند از طریق بسترهای دیجیتال منتشر بشوند بسیار متنوع تر و جذاب تر از محتواهای غیر دیجیتال هستند؛ مانند متن، ویدیو، عکس و صوت. بسترهای دیجیتالی که می توان در آنها  محتواها را منتشر کرد شامل: سایت ها، شبکه های اجتماعی مختلف، وبلاگ ها، پیام رسان ها و… می شود. 

حال که با تعریف محتوا و تولید محتوا آشنا شدیم، مسئله دیگری مطرح می شود که چرا تولید محتوا تا این حد اهمیت پیدا کرده است؟ امروزه بسیاری از سازمان ها و مجموعه های کسب و کار به دنبال کارشناسان تولید محتوا هستند. در حال حاضر می توان گفت هیچ وقت اهمیت تولید محتوا به اندازه الان محسوس نبوده. اما چه چیزی تولید محتوا را برای کسب و کارها تا این حد مهم کرده است؟

مزیت های تولید محتوا 

امروزه تقریبا همه کسب و کارها به تولید محتوا نیاز دارند. چرا؟ چون که اصلی ترین بستر فعلی برای یافتن خدمات و کالاها و دسترسی به آن ها، اینترنت است؛ آن چه که باعث می شود در اینترنت و بستر آن بهتر دیده شوید همین محتوای خوب و حرفه ای است. از مهم ترین مزیت های تولید محتوا، می توان به موارد زیر اشاره کرد:


1- روشی نسبتا آسان و کم هزینه است؛ در مقایسه با بسیاری روش های دیگر بازاریابی، تولید محتوا بسیار پربازده تر و به صرفه تر است. 


2- تاثیرگذاری بالایی دارد؛ چرا که می تواند مخاطبان و مشتریان بی شمار برای کسب و کار شما فراهم آورد. 


3- به تنهایی زمینه ای برای کسب درآمد است؛ در این رابطه می توان یک مقاله مفصل دیگر هم نوشت. اما این جا به اشاره به این موضوع بسنده می کنیم که تولید محتوا امروزه به خودی خود یک روش کسب درآمد شده است. 


4- در برندسازی نقش پر رنگی دارد؛ چه برای معرفی یک برند، چه برای جلب اعتماد و اعتبار، در هر شرایطی تولید محتوا کاملا موثر خواهد بود. 


5- می توان اثرگذاری و نتیجه آن را به آسانی مورد تجزیه و تحلیل قرار داد؛ اکنون با ابزارهای مختلف و تکنیک های بی شماری که برای این کار پدید آمده اند، ارزیابی و آنالیز تاثیر تولید محتوا بسیار آسان شده است. همین ارزیابی و تجزیه و تحلیل آسان و سریع، به اثر گذاری بیشتر کمک می کند.

تولید کننده محتوا کیست و چه کاری می کند؟ 

تا به اینجا از تعریف محتوا و تولید محتوا را گفتیم. درباره اهمیت تولید محتوا نیز توضیح دادیم. این را هم گفتیم که همه ی ما به نوعی در زندگی روزمره محتوا تولید می کنیم و بهترین مثال هم، همان پست هایی هستند که در شبکه های اجتماعی منتشر می کنیم. با این حال هر کسی می تواند تولید محتوا را انجام بدهد؛ مگر نه؟ نه! 

پاسخ این سوال منفی است، چرا که اکنون در دنیای رقابتی امروز، تولید محتوا به یک موضوع کاملا تخصصی تبدیل شده است. تقریبا در هر کسب و کاری که فعالیت می کنید، با رقبای جدی و سر سختی روبرو هستید که به هیچ وجه علاقه ندارند قافله را به سایر فعالان حوزه کاری خود ببازند. این رقبا با تمام توان به روش های مختلف بازاریابی، از جمله بازاریابی محتوایی متوسل شده اند و از همین راه مشتریان خود را جذب می کنند. 

حال در چنین شرایطی که رقابت تا این حد بالاست، تولید محتوا نیز باید به شیوه ای حرفه ای و تخصصی انجام بشود، در غیر این صورت نتیجه ای جز اتلاف انرژی نخواهد داشت. به همین دلیل امروزه افراد و مجموعه های بسیاری هستند که در زمینه تولید محتوا به صورت تخصصی فعالیت می کنند.

تعریف اینکه کار تولید کننده محتوا دقیقا چیست، مانند پاسخ به سوال های محتوا چیست؟ و تولید محتوا چیست؟ تا حدی دشوار است! همان طور که محتوا اشکال مختلفی داشته و در بسترهای مختلفی منتشر می شود، تولید کننده محتوا نیز کارهای مختلفی را بر عهده دارد.

به عنوان مثال، برای کارفرمایی که سفارش تولید پست های اینستاگرام را می دهد، باید محتواهای متنی و تصویری (عمدتا تصویری) آماده کند. اما برای کارفرمایی که محتواهای سایت خود را به دست تولید کننده محتوا می سپارد، بیشتر باید محتواهای متنی آماده کرد. 


یک تولید کننده کننده محتوا حرفه ای مخاطبینش رو خوب میشناسه

به طور کلی، تولید کننده های محتوا، افراد یا مجموعه هایی هستند که به صورت تخصصی و حرفه ای انواع محتوا (متن، صوت، تصویر، ویدیو و…) را متناسب با اهداف و استراتژی های بازاریابی محتوایی، برای مخاطبان خاص کسب و کارها تولید می کنند. 

با توجه به همین تعریف، تولید کننده محتوا باید مهارت های متعددی داشته باشد. بسیاری فکر می کنند تولید محتوا کار آن هایی است که مهارت نویسندگی دارند و به اصطلاح قلم شان خوب است؛ اما این تنها بخشی از آن مجموعه مهارت هایی است که یک تولید کننده محتوا باید داشته باشد. 

تولید کننده های محتوا باید نویسنده های خوبی باشند، مهارت داستان گویی داشته باشند، مخاطب را ترغیب کنند و مقداری هم روان شناس باشند. علاوه بر این ها، یک تولید کننده محتوای تمام عیار و همه فن حریف، می تواند با انواع نرم افزارها کار کند و در آنها تسلط داشته باشد. از نرم افزارهای گرافیکی مثل فتوشاپ و ایلاستریتور گرفته تا نرم افزارهای ویرایش ویدیو مانند ادوبی پریمیوم.

انواع مختلف تولید محتوا 

تولید محتوا حیطه های متعددی را در بر می گیرد. دلیل این تعدد را می توان در دو مورد جستجو کرد: اولا محتوا اشکال و قالب های بسیار مختلفی دارد؛ تقریبا هر آن چه که امروزه می بینیم و می شنویم به نوعی یک محتوا است. دوما محتوا از کانال ها و مسیرهای بسیار متعددی منتشر می شود. شاید زمانی تلویزیون، رادیو و بیلبورد تنها مسیرهای انتقال پیام به مخاطبان بودند، اما اکنون کانال های توزیع محتوا بسیار گسترده و بیشتر شده اند. 

به همین دلیل تولید محتوا جنبه های بسیار متعددی داشته و هر یک نیازمند یک سری مهارت ها و ظرایف مخصوص خود هستند. اگرچه اشکال مختلف تولید محتوا بسیار زیاد هستند و می توان درباره هر یک از آن ها چندین صفحه مطلب نوشت، اما در این جا نگاهی می اندازیم به مهم ترین اشکال تولید محتوا: 

تولید محتوا برای اینستاگرام

شاید معروف ترین شکل تولید محتوا در حال حاضر، به خصوص در ایران تولید محتوا برای اینستاگرام باشد! اتفاقا این شاخه از تولید محتوا هم چیزی است که همه ما حداقل یک بار (البته به شیوه غیرحرفه ای) تجربه اش کرده ایم؛ چرا که هر کس که از اینستاگرام استفاده می کند، یک پست یا استوری هم در آن منتشر کرده است. 

اینستاگرام بدون شک اکنون محبوب ترین شبکه اجتماعی در نزد ایرانیان است که از آن هم برای سرگرمی و هم برای موارد متعدد دیگری مثل گسترش کسب و کار و حتی خرید استفاده می کنند. اکنون اینستاگرام تنها یک پلتفرم برای سرگرم شدن نیست؛ بلکه برای کسب و کارها ابزاری برای جذب مشتری و برای مخاطبان، راهی برای تامین خدمات و کالاهای مورد نیازشان است. 

به همین دلیل است که تولید محتوا برای اینستاگرام به صورت حرفه ای باید کاملا جدی گرفته شود. برای آن که در میان گستردگی پیج های بی شمار دیده بشوید، باید اصول تولید محتوا در اینستاگرام را به خوبی رعایت کنید؛ اصولی مانند طراحی مناسب پست های پیج، استفاده صحیح از استوری ها و امکانات آن، هشتگ گذاری استاندارد و… تولید محتوا برای اینستاگرام خلق انواع مختلفی از محتوا را در بر می گیرد؛ یعنی هم محتواهای متنی، تصویری، ویدیویی و حتی محتوای صوتی. 

تولید محتوا برای تلگرام 

تلگرام مانند اینستاگرام در ایران به عنوان یک پیام رسان از محبوبیت بالایی برخوردار است. امروزه می توان بر روی همه گوشی ها یک نسخه اصل یا غیر اصل از تلگرام را پیدا کرد. امکان ایجاد کانال و عضو شدن در کانال های دیگران یکی از بهترین ویژگی های تلگرام است که آن را تا این حد رواج داده است. مانند پیج های اینستاگرامی، کانال های تلگرامی هم برای موفق بودن و گسترش اعضایشان به تولید محتوای اصولی نیاز دارند. 

از جنبه های بسیاری، تولید محتوای تلگرام و اینستاگرام شباهت دارد. هر دو آن ها شامل محتواهای متنی، تصویری، ویدیویی و صوتی می شوند. در تلگرام اهمیت محتوای متنی بیشتر از اینستاگرام است و محدودیت های کمتری هم وجود دارد (مثلا می توان متن یا صوت خالی را منتشر کرد.)

تولید محتوا برای سئو سایت

هر کسب و کار حرفه ای برای آن که بتواند به شکلی کامل در زمینه بازاریابی محتوایی حضور داشته باشد به یک وبسایت استاندارد نیاز دارد. تولید محتوا برای وبسایت یکی از مهم ترین شاخه های تولید محتوا به شمار می آید و اصول و پیچیدگی های خاص خود را دارد. کسی که می خواهد از همه پتانسیل موجود در بازاریابی محتوایی بهره ببرد، نباید از گوگل و ورودی هایش غافل بشود.

خواندن این مقاله را از دست ندهید: اصول سئو در تولید محتوا

محتواهایی که در یک سایت منتشر می شوند متنوع هستند؛ این محتواها می توانند متن، صوت، تصویر، ویدیو و… را در بر بگیرند. آن چه که در تولید محتوا برای وبسایت بسیار حائز اهمیت است، رعایت اصول سئو در محتواها و در عین حال، کاربر پسند بودن آن هاست (محتوای وبسایت باید هم کاربر پسند باشد، هم گوگل پسند!) 

شاید اصلی ترین چالش در تولید محتوا برای وبسایت همین باشد که رتبه سایت در نتایج جستجوی های گوگل چه قدر است. خوشبختانه، برای قرار گرفتن در صفحه اول گوگل راه های میانبری وجود ندارد؛ مثل اینستاگرام که ربات دارد یا تلگرام که می توان برای کانال ممبرهای جعلی خرید! تنها راه موفقیت در این زمینه، تولید محتوای سئو شده و اصولی است که به نیاز کاربران پاسخ بدهد. 

تولید محتوا یوتیوب و آپارات 

یوتیوب و آپارات دو پلتفرم شناخته شده برای انتشار ویدیو هستند. آپارات یک پلتفرم وطنی برای انتشار ویدیوهاست که به خوبی جای خود را در میان مردم باز کرده است. یوتیوب نیز محبوب ترین پلتفرم و شبکه اجتماعی بر محور تولید ویدیو است که حتی به عنوان راهی برای کسب درآمد نیز شناخته می شود. 

امروزه محتواهای ویدیویی بیشتر از هر نوع محتوای دیگری وایرال (viral) می شود و محبوبیت این نوع محتوا به شکل عجیبی رو به افزایش است. اما برای آن که بتوان در این زمینه موفق شد باید اصولی را رعایت کرد. در محتوای ویدیویی، درون مایه اهمیت بسیار زیادی دارد. به عبارتی دیگر، شما در ویدیوهایی که تولید کرده اید باید «حرفی برای گفتن داشته باشید» تا مخاطب را جذب کنید؛

یعنی یا او را سرگرم کنید، یا اطلاعاتی به او منتقل کنید که برایش ارزشمند باشد. در کنار این رعایت نکاتی مثل تصویر برداری و نورپردازی اصولی و تدوین مناسب و خلاقانه هم برای موفقیت در محتوای ویدیویی ضرورت دارند.

جمع بندی

در این مقاله سعی شد تا دید جامع و کاملی را نسبت به مقوله و مفهوم تولید محتوا و دلایل اهمیت آن در دنیای دیجیتال امروزی ارائه دهیم. اینکه چرا کسب و کارهای آنلاین به دنبال تولید محتوا برای سایت ها و پیج های خود در شبکه های اجتماعی هستند؟ در ادامه راه نیز قصد داریم به صورت کاملا تخصصی در حوزه تولید محتوا مقالات و مطالبی را ارائه دهیم تا بعد از مطالعه هر مطلب در جهت بهبود تولید محتوا خود قدم بردارید، پس در ادامه راه با ما همراه باشید. 


امتیاز 4.9
از 5
1747 رای

سوالات متداول

تولید محتوا فرایندی برای ایجاد و توسعه دارایی های بصری یا نوشتاری مانند: ویدئو ها، کتاب های الکترونیکی، پست های وبلاگ، اینفوگرافیک ها و... است. این مفهوم کمی گسترده است اما بسته به نوع محتوا تعاریف متعددی وجود دارد.

چهار هدف اصلی تولید محتوا سرگرم کردن، الهام بخش بودن، آموزش دادن و اقناع کردن است. اگر محتوایی که تولید می شود هیچ کدام از این ویژگی های گفته شده را نداشته باشد، نمی تواند مخاطبان زیادی جذب کند.

تولید محتوا بیشتر از آنکه یک موهبت ذاتی (استعداد باشد) یک مهارت است. یعنی شما با مطالعه و تجربه می توانید این مهارت را یاد بگیرید و اگر استعداد آن را به صورت ذاتی نیز داشته باشید که این روند یادگیری شما سریع تر اتفاق می افتد.

سه ویژگی مهم وجود دارد که اگر تولید کننده محتوا آن ها را رعایت کند، یعنی محتوای خوبی تولید کرده است. این ویژگی های شامل: ساختار درست، ایده خوب و صحت محتوایی که تولید می شود.

نظرات

ارسال نظر

    • مردم و لبخندها
      حیوانات و طبیعت
      غذا و نوشیدنی
      فعالیت‌ها
      سفر و مکان
      اشیاء
      نمادها
      پرچم‌ها
عکس خوانده نمی‌شود
ارتباط با آنیز وب

جهت ارتباط با کارشناس فنی یا فروش و ارسال داکیومنت پروژه و دریافت مشاوره رایگان از طریق روش های زیر با ما ارتباط داشته باشید.

ارتباط با ما