الگوریتم مرغ مگس خوار چیست و چگونه دنیای جستجو گوگل را متحول کرد؟

امروز از سلسله مقالات آنیز وب و در ادامه معرفی انواع الگوریتم های گوگل به سراغ یکی از مهم ترین آن ها، یعنی الگوریتم مرغ مگس خوار خواهیم رفت.

اگر از مخاطبان مجموعه مقالات سایت ما بوده باشید در چند مقاله قبل الگوریتم پنگوئن و کبوتر را معرفی کردیم و تاثیر هر کدام را بر نتایج جستجو گوگل و تاثیر بالا بر سئو سایت اشاره کردیم. 

امروز به سراغ یکی دیگر از الگوریتم های مهم و پرکاربرد گوگل به نام الگوریتم مرغ مگس خوار (Hummingbird) می رویم. پس تا انتهای مقاله با ما همراه باشید تا علاوه بر معرفی این الگوریتم و تاثیر آن در بهبود سئو سایت، راهکارهایی برای گرفتن امتیاز بالا از این الگوریتم را بدانید.

الگوریتم مرغ مگس خوار چیست؟

اگر از مقالات گذشته به خاطر داشته باشید، در گذشته گوگل به راحتی سایت ها را در حوزه های موضوعی مشخص در نتایج بالا نشان می داد. در واقع کسب رتبه بالا گوگل برای سایت ها کار چندان سختی نبود. در واقع در بیشتر موارد هنگام جستجو برای یک کلمه خاص، گوگل بعضا نتایج بی ربط را نمایش می داد که باعث عدم رضایت کاربران اینترنت می شد.

با پیشرفت موتور جستجو گوگل و طراحی الگوریتم های مختلف، هوش مصنوعی گوگل پیشرفته تر شد و توانست به مرور نتایج مرتبط تر و دقیق تری را به مخاطبان خود نمایش دهد.


الگوریتم مرغ مگس خوار گوگل سعی می کند به گوگل کمک کند مانند یک انسان فکر کند

الگوریتم مرغ مگس خوار اولین بار در 26 سپتامبر 2013 توسط گوگل معرفی شد در صوتیکه از یک ماه قبل یعنی ماه آگوست، گوگل این الگوریتم را در نتایج جستجو تاثیر داده بود که هدف اصلی آن درک مفهوم و معنا عبارت جستجو بود. حال منظور از این الگوریتم چیست؟ در ادامه به توضیح این موضوع پرداخته ایم!

دلیل نام گذاری الگوریتم مرغ مگس خوار

نام هایی که گوگل برای الگوریتم های خود انتخاب می کند همواره برای مخاطبان و کاربران این موتور جستجو جذاب و منحصر به فرد بوده است، از اسم هایی مانند پاندا، پنگوئن و... گرفته تا مرغ مگس خوار.

باید بگوییم که این مدل نام گذاری بی دلیل نبوده و به قولی حکمتی در هر یک از آنها نهفته است. اگر آشنایی خوبی با جانوران مختلف داشته باشید، حتما می دانید مرغ مگس خوار پرنده ای است که به داشتن دقت و سرعت بالا مشهور است. این الگوریتم هم به همین جهت است که الگوریتم مرغ مگس خوار نام گذاری شده، چرا که از دقت و سرعت بالایی در شناسایی مفاهیم و عبارات جستجو شده برخوردار است. حال ساز و کار این الگوریتم به چه صورت است را در ادامه مقاله خواهیم فهمید.

کارکرد الگوریتم مرغ مگس خوار

اگر خاطرتان باشد در ابتدا مقاله بیان کردیم گوگل به مرور توانست با بهبود هوش مصنوعی خود و معرفی الگوریتم ها نتایج جستجو کاربران را بهینه تر کند و نتایج مرتبط تر را نشان دهد. یکی از این الگوریتم های موثر، الگوریتم مرغ مگس خوار بود.

شاید از خود بپرسید چگونه؟ بگذارید با یک مثال قضیه را برای شما ساده تر کنیم:

اگر در گذشته قصد داشتید اطلاعاتی در خصوص یک سلبریتی یا بازیگر را به دست آورید چه می کردید؟ مشخص است در گوگل به صورت دقیق عبارت مد نظر خود را می نوشتید و نتایج برای شما ظاهر می شد، ولی الان اینطور نیست و کار ما راحت تر از گذشته شده است. مثلا اگر در گذشته می خواستید سن نوید محمد زاده را بدانید باید این عبارت را جستجو می کردید "نوید محمدزاده چند سال دارد؟" می بینید که عبارت بسیار طولانی و زمان بر است، اما به لطف الگوریتم مرغ مگس خوار شما می توانید با جستجو عبارت "سن نوید محمدزاده" به همان نتایج قبلی دست پیدا کنید. (البته باز به لطف گوگل و اهمیت به کاربر و افزایش رضایت آن اطلاعات مفید دیگری نیز درباره این بازیگر به شما نمایش داده می شود.)

نمایش گراف دانش در نتیجه جستجو عبارت " سن نوید محمد زاده"

شاید از خود بپرسید چگونه اینقدر راحت شما به این اطلاعات دست پیدا کردید؟ جواب موضوع مقاله حاضر است: وجود الگوریتم قدرتمند مرغ مگس خوار.

این الگوریتم با هوش مصنوعی بالا خود مفاهیم مرتبط و عبارات جستجو شده را شناسایی می کند و مانند یک انسان آن ها را درک می کند. حتی در بسیاری موارد پا را فراتر از هوش انسان گذاشته و اطلاعات بیشتری از آنچه مخاطب درخواست کرده نشان می دهد. یعنی اگر مانند مثال بالا سن نوید محمدزاده را جستجو کنید، گوگل به عنوان موارد اضافه عناوین فیلم های او و جوایز کسب شده توسط او را نیز نشان خواهد داد.

خواندن این مقاله را از دست ندهید: الگوریتم رنک برین گوگل چیست؟

الگوریتم مرغ مگس خوار چگونه مفاهیم را درک می کند؟

شاید از خود بپرسید این الگوریتم چگونه می تواند بین عبارات و مفاهیم ارتباط برقرار کند و آن ها را به راحتی درک کند. پاسخ به این پرسش اندکی طولانی است، اما در حد ابتدایی و خیلی ساده اگر بخواهیم توضیح دهیم به این صورت است:

1- استفاده از گراف دانش (The Knowledge Graph)

اگر بخواهیم خیلی ساده بگوییم گراف دانش همان دايرة المعارف دانشی گوگل است که اطلاعاتی مختصر و بسیار مفید را درباره ی یک موضوع خاص در صفحه نتایج جستجو به کاربران نمایش می دهد. 

قابلیت گراف دانش از یکسال قبل از راه اندازی الگوریتم مرغ مگس خوار توسط گوگل اجرا شد و هدف از آن کمک به درک هرچه بهتر مفهوم و معنا جستجو کاربران و نمایش نتایج مرتبط تر بود. در نتیجه گراف دانش با کمک اطلاعاتی که از سایت های مرجع مانند ویکی پدیا می گیرد و تحلیل رفتار کاربران به الگوریتم مرغ مگس خوار کمک می کند تا منظور کاربر از جستجو را بهتر درک کند.

برای مثال: زمانیکه شما عبارت "کشور ایران" را جستجو می کنید، اطلاعاتی مفید و کلی از ایران در باکس سمت راست تصویر مشاهده می کنید که به این باکس، گراف دانش می گوییم.


نمایش گراف دانش در نتیجه جستجو عبارت " کشور ایران" در گوگل

2- جستجو معنایی (Semantic Search)

جستجو معنایی مفهوم مهم دیگری است الگوریتم مرغ مگس خوار از آن برای درک روابط بین مفاهیم استفاده می کند. در این نوع جستجو گوگل به دنبال کشف قصد کاربر از جستجو است و سعی دارد مرتبط ترین نتایج را با عبارت جستجو شده به کاربر نمایش دهد.

مثال اول: با جستجو عبارت "موبایل دست دوم" اولین نتیجه را می بینید که سایت دیوار با تایتل "خرید فروش و قیمت گوشی دست دوم و نو در تهران" است. طبق این نتیجه گوگل عبارت "موبایل دست دوم" و "گوشی دست دوم" را به لحاظ معنایی برای کاربر یکی می داند و در نتیجه سایتی که این عبارت را در تگ تایتل یا متا خود دارد را نیز نمایش می دهد.


الگوریتم مرغ مگس خوار عبارت های هم مفهوم گوشی دست دوم و موبایل دست دوم را درست تشخیص می دهد

مثال دوم: گاهی ممکن است در هنگام جستجو یک عبارت آن را به صورت اشتباه تایپ کنید، در اینصورت گوگل به کمک جستجو معنایی منظور شما از جستجو آن عبارت را به خوبی می فهمد و علاوه بر نمایش نتایج مرتبط با آن مفهوم، شکل صحیح املای عبارت جستجو شده را نیز به شما در بالای صفحه پیشنهاد می دهد.

الگوریتم مرغ مگس خوار عبارت هایی که به غلط تایپ می شوند را تشخیص می دهد

چگونه سئو سایت خود را با توجه به الگوریتم مرغ مگس خوار بهتر کنیم؟

حال که با این الگوریتم جذاب، بسیار مفید و قدرتمند آشنا شدیم در انتها مقاله بد نیست مواردی که از دید این الگوریتم مهم بوده و باعث بهبود سئو سایت شما از منظر الگوریتم مرغ مگس خوار می شود را با هم بررسی کنیم:

1- استفاده از کلمات کلیدی متنوع و عبارات توصیفی

نباید فراموش کنیم که منظور از استفاده زیاد کلمات کلیدی، بمباران متن محتوا با تکرار بیش از حد کلمه کلیدی یا همان (keyword stuffing) است. (چرا که اگر به یاد داشته باشید این مورد باعث عدم رضایت کافی کاربر شده و او را اذیت می کند.)

این که می گوییم از کلمات کلیدی متنوع در متن خود استفاده کنید، منظور استفاده از مترادف ها و هم معنی های مختلف یک کلمه است؛ چرا که گوگل متوجه این مورد شده و مفاهیم موجود در متن را به خوبی تشخیص داده و امتیازات مناسبی را به آن اختصاص می دهد. به عنوان مثال اگر مطلبی درباره "اصغر فرهادی" می نویسیم درست نیست به دفعات زیاد از این کلمه استفاده کنیم و می توانیم به جای آن از کلمه "تنها کارگردان ایرانی برنده اسکار" استفاده کنیم.

2- استفاده از نشانه گذاری (Schema) استاندارد

بارها در مقالات مختلف به این نکته تاکید کرده ایم که اگر به زبان خود گوگل با او صحبت کنیم حرف ما را دقیق تر متوجه شده و می تواند راحت تر از آنچه که فکرش را بکنید به مطلب سایت شما امتیاز دهد. شاید این نکته برای تمام الگوریتم های گوگل یکسان باشد و آن استفاده از نشانه گذاری های استاندارد در متن و عناوین خود است. برای مثال نشانه گذاری اسکیما برای حدود قیمت که برای محصولات سایت های فروشگاهی استفاده می شود و می تواند به گوگل کمک کند زمانیکه کاربری قیمت یک محصول را جستجو می کند در نتایج مرتبط صفحه محصول مورد نظر ما را نمایش دهد.

استفاده از نشانه گذاری اسکیما برای کمک به الگوریتم مرغ مگس خوار برای درک بهتر مفهوم محتوا صفحه

برای استفاده از کد های نشانه گذاری اسکیما می توانید به سایت google structured data markup helper مراجعه کنید.

3- افزایش زمان حضور کاربر در سایت

مفهوم نرخ پرش یا همان Bounce Rate به تعداد کاربرانی گفته می شود که وارد سایت شما می شوند و بدون انجام هیچگونه فعالیتی در سایت، از آن خارج می شوند. این نکته را همواره به یاد داشته باشید که نرخ پرش باید به حداقل برسد تا بتوانید از گوگل رتبه خوبی را دریافت کنید. 

در صورتیکه بتوانید میزان نرخ پرش سایت خود را بهبود دهید، گوگل نیز با کمک الگوریتم مرغ مگس خوار سایت شما را در نتایج مرتبط با عبارت جستجو شده کاربر نمایش می دهد. یعنی سایت شما نسبت به سایتی که نرخ پرش بالاتری دارد برای نمایش در نتایج برتر صفحه اول گوگل، دارای اولویت بالاتری است.

به عنوان مثال یکی از کارهایی که می توانید برای کاهش نرخ پرش انجام دهید، استفاده از تصاویر یا ویدئوهای جذاب یا طراحی مناسب و زیبای صفحه سایت است تا مخاطب را ترغیب به انجام فعالیت در سایت کنید. 

جمع بندی

در این مقاله الگوریتم مرغ مگس خوار گوگل مورد بررسی قرار دادیم و سعی کردیم در انتها راهکارهایی را برای بهینه سازی سایت از دید این الگوریتم به شما ارائه دهیم. با ما همراه باشید تا در مقالات آتی از دیگر الگوریتم های گوگل پرده برداریم.


امتیاز 4.9
از 5
1747 رای

سوالات متداول

الگوریتم مرغ مگس خوار یکی از الگوریتم های مهم گوگل است که سعی دارد با کمک مفهومی به نام جستجوی معنایی قصد کاربر را از جستجو یک عبارت به خوبی درک کند و مرتبط ترین نتایج را به کاربران نمایش دهد

گوگل به دلیل ویژگی های دقت و سرعت بالا در پرنده ی مرغ مگس خوار، نام این پرنده را بر روی الگوریتم خود گذاشته است.

این الگوریتم برای اولین بار در آگوست 2013 توسط گوگل استفاده شد اما به طور رسمی در 26 سپتامبر 2013 معرفی شد.

الگوریتم مرغ مگس خوار به جستجو معنایی بسیار اهمیت می دهد، بنابراین در هنگام تولید محتوا برای سایت خود باید به این موضوع توجه کنید که محتوای شما بتواند به منظور و قصد کاربر از جستجو کلمه کلیدی به خوبی پاسخ دهد و از تکرار بیش از حد کلمه کلیدی خودداری کرده و به جای آن از عبارات هم معنی و مترداف کلمه کلیدی خود در محتوا استفاده کنید.

نظرات

ارسال نظر

    • مردم و لبخندها
      حیوانات و طبیعت
      غذا و نوشیدنی
      فعالیت‌ها
      سفر و مکان
      اشیاء
      نمادها
      پرچم‌ها
عکس خوانده نمی‌شود
ارتباط با آنیز وب

جهت ارتباط با کارشناس فنی یا فروش و ارسال داکیومنت پروژه و دریافت مشاوره رایگان از طریق روش های زیر با ما ارتباط داشته باشید.

ارتباط با ما