اصول انتخاب رنگ در طراحی سایت

انتخاب رنگ در طراحی سایت بر اساس نظریه و روانشناسی رنگ ها


همیشه انتخاب رنگ در طراحی سایت با هدف خاصی انجام می‌شود. رنگ‌ها، اغلب به صورت ناخودآگاه باعث برانگیخته شدن احساسات ما انسان ها می‌شوند. اگر از رنگ به صورت استراتژیک و درست استفاده شود، ابزار قدرتمندی برای برقراری ارتباط با مخاطب است و باعث شناخته شدن برند تجاری نیز می‌شود. 

برای اینکه بتوانید از رنگ‌ها به درستی در طراحی سایت استفاده کنید، در گام اول باید نظریه رنگ، روانشناسی و هارمونی رنگ ها را درک کنید. در طراحی وب سایت باید پالت رنگی ایجاد کنید که با ارزش‌ها، پیام‌ها و بازار هدف برندتان هماهنگ باشد. ما در این مقاله نحوه ی انتخاب رنگ مناسب در طراحی سایت را توضیح می‌دهیم، پس اگر میخواهید یک وب سایت تاثیرگذار طراحی کنید تا انتهای مقاله همراه ما باشید:

1. توجه به زمینه فرهنگی

هر رنگی برای هر فردی یک معنا خاص دارد، اما برخی از رنگ‌ها وجود دارند که ریشه در فرهنگ یک جامعه دارند. به عنوان مثال، در فرهنگ‌های غربی، رنگ قرمز باعث جلب توجه می‌شود که نشان دهنده خطر است. در حالیکه در برخی از کشورهای شرقی مانند چین و هند، قرمز نمایانگر شانس است. رنگ مشکی نیز در فرهنگ غرب نماد مرگ و ماتم در حالی که در فرهنگ‌های شرقی رنگی مانند رنگ سفید است.

بنابراین زمانی که می‌خواهید از رنگی در طراحی سایت خود استفاده کنید باید  ابتدا بازار هدف را مشخص نمائید. زیرا هر رنگ در هر جامعه‌ای معنا و مفهوم خاص خود را دارد. برای مشخص کردن رنگ مناسب در طراحی سایت با توجه به هدف برندتان، فقط لازم در گوگل یک جستجوی ساده انجام دهید.

اگر هدف برندتان بازار جهانی است، از استفاده از رنگ‌های مانند قرمز که ریشه فرهنگی در بسیاری از کشورها دارد، خودداری کنید، زیرا معانی فرهنگی رنگ‌ها در روان افراد ریشه دارد و ممکن است حتی آن ها متوجه نباشند که از رنگ‌های خاصی بیزار هستند. البته استثناهایی هم وجود دارد. مانند شرکت کوکاکولا به دلیل رنگ نام تجاری قرمز خود به طور جهانی شناخته شده است. در این مورد، تشخیص مرتبط با رنگ برند به اندازه‌ای قدرتمند که هرگونه مفاهیم منفی مرتبط با این رنگ را در جوامع غربی تحت الشعاع خود قرار می‌دهد.

2. درک تئوری رنگ ها

تئوری رنگ مجموعه‌ای از اصول اساسی است که بر نحوه ایجاد ترکیب رنگی که هارمونی داشته باشد حاکم است. درک این اصول، اولین قدم مهم در ایجاد پالت‌های رنگی موثر برای برندها و طراحی وب سایت‌ها است.

چرخه رنگ

یک ابزار عالی برای درک اصول اولیه تئوری رنگ، چرخه رنگ است. از چرخه رنگ برای شناسایی رنگ‌های اصلی، رنگ ثانویه و رنگ مرتبه سوم استفاده می‌شود.

چرخه رنگ ها

1- رنگ‌های اصلی

سه رنگ قرمز، زرد و آبی رنگ‌های اصلی هستند. زمانیکه این رنگ‌ها با هم ترکیب می‌شوند، رنگ‌های ثانویه ایجاد می‌شوند.

2- رنگ‌های ثانویه

بنفش (قرمز + آبی)، سبز (آبی + زرد) و نارنجی (قرمز + زرد) رنگ‌های ثانویه هستند. از ترکیب رنگ‌های ثانویه با رنگ‌های اصلی‌ رنگ‌های مرتبه سوم به دست می‌آیند.

3- رنگ‌های مرتبه سوم

رنگ‌های مرتبه سوم ترکیبی از رنگ‌ها اصلی و ثانویه هستند. مثل : آبی- سبز، زرد-نارنجی، قرمز-بنفش و...   

4- ته رنگ‌ها، سایه‌ها و تن‌ها

رنگ‌های اصلی، ثانویه و مرتبه سوم به عنوان رنگ‌های خالص در نظر گرفته می‌شود. این رنگ‌ها اشباع، زنده و شاد هستند. ته رنگ (Tints) از افزودن رنگ سفید به رنگ خالص به دست می‌آید. این کار باعث می‌شود رنگ‌ها روشن‌تر و کم‌رنگ‌تر شوند. سایه‌ها با افزودن رنگ مشکی به رنگ خالص ایجاد می‌شود. در نهایت، افزودن سیاه و سفید به رنگ‌های خالص باعث ایجاد تن‌های رنگی می‌شود. تن‌های رنگی نسبت به رنگ‌های خالص ملایم‌تر هستند. برای انتخاب رنگ در طراحی وب سایت لازم است که با این مفاهیم آشنا باشید.

ته رنگ، ساده و تن های رنگی

حالا که متوجه شدید چگونه رنگ‌های مختلف روی چرخه رنگ ایجاد و چیده می‌شوند، ایجاد پالت‌های رنگی جذاب بصری برایتان آسان‌تر خواهد شد. در مرحله 4 پالت‌های رنگی را بیشتر توضیح می‌دهیم:

استفاده از کنتراست

استفاده از کنتراست یکی دیگر از اصول مهم تئوری رنگ است. هر چه کنتراست بیشتر باشد، دو رنگ بیشتر از یکدیگر متمایز می‌شوند.

هنگام ارزیابی کنتراست، نه تنها به رنگ‌ها (به عنوان مثال آبی و سبز) بلکه به تن‌ آن‌ها   نیز توجه کنید. دو رنگ مختلف با تن یکنواخت کنتراست بالایی ایجاد نمی‌کنند. یک ترفند آسان برای تعیین سطح کنتراست دو رنگ، تبدیل آن‌ها به مقیاس خاکستری است. در این حالت تفاوت کنتراست واضح‌تر خواهد بود.

استفاده از کنتراست سبز در طراحی سایت (تصویر1)

استفاده از کنتراست طوسی در طراحی سایت (تصویر2)

به طوری کلی برای افزایش خوانایی از رنگ‌هایی با کنتراست بالا در طراحی سایت استفاده می‌شود. به عنوان مثال، متن سفید با پس زمینه تیره یا برعکس خوانایی خوبی دارد. کنتراست توجه را جلب می‌کند و می‌تواند برخی از عناصر مهم را از نظر بصری برجسته کند. با این حال، تضاد رنگ بیش از حد در یک وب سایت می‌تواند باعث خستگی چشم شود، بنابراین در انتخاب رنگ در طراحی سایت حتما به این موضوع توجه کنید.

3. استفاده از روانشناسی رنگ‌ها برای برقراری ارتباط و انتقال پیام‌ها و ارزش‌های برند

روانشناسی رنگ به تاثیر رنگ بر احساسات، عواطف و رفتارهای ما اشاره دارد. اگرچه تاثیر رنگ‌ها مقداری بستگی به طرز فکر شخصی افراد دارد، اما باز هم روانشناسی رنگ می‌تواند به ما کمک کند تا به طور ناخودآگاه بر افرادی که از وب سایت ما بازدید می‌کنند به صورت معنی‌داری تأثیر بگذاریم. همین موضوع، روانشناسی رنگ‌ها در طراحی وب سایت را به ابزاری قدرتمند برای طراحی و بازاریابی تبدیل کرده است.

جرقه احساسات با استفاده از رنگ‌ها

تا حدودی دلیل اینکه افراد به سمت رنگ خاصی کشیده می‌شوند، احساسی است که با دیدن آن رنگ درونشان ایجاد می‌شود. از طرفی باید بدانید رنگ‌ها می‌توانند باعث ایجاد عکس‌العمل‌های غریزه‌ای شوند که باعث می‌شود فرد از ارتباط با این رنگ‌ها اجتناب کند. اگر این موضوع کمی مبهم به نظر می‌رسد، به این دلیل است که ما یک قطعه مهم از پازل یعنی رنگ زمینه را در نظر نگرفته‌ایم. در یک رنگ زمینه خاص، قرمز ممکن است باعث احساس ترس و اظطراب در ما شود، اما در زمینه دیگری شور و هیجان ما را برانگیزد.

اگر می‌خواهید از رنگ در طراحی سایت شرکتی یا فروشگاهی برای انتقال احساس خاصی استفاده کنید، باید به طور یکپارچه‌ای با سایر عناصر موجود در صفحه مانند تایپوگرافی و تصاویر ادغام شده باشد. با توجه به این نکته، لازم است برخی از رایج‌ترین ارتباطات بین رنگ ها و احساسات را بررسی کنیم.

تداعی رنگ‌های رایج

هر رنگ می تواند تداعی کننده چندین احساس مختلف باشد. از تداعی رنگ‌های زیر می‌توانید به عنوان یک مرجع برای انتخاب رنگ مناسب در طراحی سایت استفاده کنید. زیرا این موضوع به شما نشان می‌دهد که کدام رنگ‌ها بهتر نشان دهنده هدف یک برند خاص هستند. با انتخاب یک رنگ مناسب برای سایت خود می توانید یک کاربر ساده را به مشتری بالقوه خود تبدیل کنید. 


🔹  قرمز: اشتیاق، قدرت، عشق، خطر، هیجان


🔹 آبی: آرامش، اعتماد، شایستگی، صلح، منطق، اعتبار، قابل اعتماد بودن


🔹 سبز: سلامتی، طبیعت، فراوانی، رفاه


🔹 زرد: شادی، خوش بینی، خلاقیت، دوستی


🔹 نارنجی: خوشی، آزادی، گرما، راحتی، سرزندگی


🔹 بنفش: تجمل، رمز و راز، پیچیدگی، وفاداری، خلاقیت


🔹 صورتی: ملایمت، صمیمیت، گرمی


🔹 قهوه ای: طبیعت، امنیت، حفاظت، پشتیبانی


🔹 سیاه: ظرافت، قدرت، کنترل، پیچیدگی، افسردگی


🔹 سفید: خلوص، صلح، وضوح، پاکیزگی

4. ایجاد یک پالت رنگ

اکنون که با تئوری و روانشناسی رنگ آشنا شدید، می‌توانید به راحتی یک پالت رنگی هدفمند برای وب سایت مشتری خود ایجاد کنید. اولین رنگی که برای طراحی سایت انتخاب می‌کنید، باید رنگ اصلی برند باشد. منظور از رنگ اصلی برند، رنگ اصلی در چرخه رنگ نیست، بلکه مقصود رنگ اصلی در یک پالت است. در این مرحله است که باید از روانشناسی رنگ استفاده کنید. 

به عنوان مثال، شرکت کوکاکولا برندی است که از رنگ قرمز به عنوان رنگ اصلی برند خود استفاده کرده است. رنگ قرمز، نماد جنب و جوش زیاد است. این رنگ در سراسر وب سایت و تبلیغات این برند وجود دارد و تنها از رنگ‌های سیاه و سفید برای متن استفاده می‌کند. قرمز کوکاکولا با احساسات هیجان، عشق و گرما مرتبط است.


تصویر سایت کوکاکولا و استفاده بارز این برند از رنگ قرمز در طراحی وب سایت خود


همچنین در وبسایت کاله همینطور که مشاهده می کنید از رنگ قرمزی که در طراحی لوگو این برند استفاده شده است برای طراحی وب سایت نیز استفاده شده است.


استفاده از رنگ قرمز در طراحی وب سایت کاله

انواع پالت رنگ

آنالوگ، تک رنگ، سه گانه، مکمل و مکمل تقسیم شده پنج نوع اصلی پالت های رنگی هستند. شما از هر یک از این پالت‌‌ها می‌توانید برای طراحی سایت خود استفاده کنید. در ادامه انواع پالت رنگی در طراحی وب سایت را توضیح می‌دهیم:

1- آنالوگ

رنگ‌های آنالوگ رنگ‌هایی هستند که در کنار یکدیگر روی چرخه رنگ قرار می‌گیرند. این نوع پالت می‌تواند منجر به طراحی زیبای سایت شوند، زیرا رنگ‌ها به خوبی با هم هماهنگ می‌شوند. با این حال، این پالت بسیار ظریف است و مانع برجسته شدن کافی عناصر موجود در سایت می‌شود.


استفاده از پالت آنالوگ در طراحی وب سایترنگ های آنالوگ در چرخه رنگ بسیار نزدیک به یکدیگر قرار می گیرند.


استفاده از پالت آنالوگ در صفحه اصلی وب سایت emme

استفاده از پالت رنگ های آنالوگ در طراحی وب سایت Emme

2- تک رنگ 

پالت‌های رنگی تک رنگ مبتنی بر یک رنگ هستند که با سایه‌ها و ته رنگ‌های مختلف جفت می‌شوند. مانند پالت‌های آنالوگ، پالت‌های تک رنگ نیز می‌تواند بسیار دلپذیر باشند. با این حال، بهتر است که برای جلب توجه به عناصر دیگر، از یک رنگ مکمل دیگر نیز در طراحی سایت استفاده کنید.


پالت رنگ تک رنگ

تغییرات رنگی در پالت تک رنگ شامل تغییرات روشنایی است.


رنگ وب سایت Rosaluna کاربرد پالت تک رنگ را نشان می دهداستفاده از پالت تک رنگ در طراحی وب سایت ROSALUNA

3- سه گانه

پالت‌های رنگ سه گانه از سه رنگ تشکیل شده‌اند که به طور مساوی روی چرخه رنگ از هم قرار گرفته‌اند و یک مثلث را تشکیل می‌دهند. استفاده از این نوع پالت رنگ در وب سایت کمی خطرناک است، زیرا ممکن است شلوغ به نظر برسد. با این حال، بسته به زمینه، پالت‌های رنگی سه گانه می‌توانند برای برندهای مخصوص جوانان، سرگرمی و یا طراحی سایت هنری بسیار مناسب باشد.


پالت رنگی سه گانهرنگ های سه گانه به طور مساوی بر روی چرخه رنگ قرار می گیرند.


استفاده از پالت رنگی سه گانه در طراحی سایت  Parseاستفاده از پالت رنگی سه گانه در طراحی سایت Parse

4- مکمل

پالت‌های رنگ مکمل حاوی رنگ‌هایی است که در انتهای مخالف چرخه رنگ هستند. این پالت‌ یک انتخاب رنگ مناسب برای طراحی یک وب سایت خوب است، زیرا تعادل بصری ایجاد می‌کند. با این حال، اگر رنگ‌ها به طور مساوی استفاده شوند، می‌تواند باعث آشفتگی شود. بنابراین، بهتر است یکی از رنگ‌های مکمل را به عنوان رنگ اصلی برند انتخاب کنید و دیگری را به عنوان رنگ برجسته استفاده کنید.


پالت رنگی مکملرنگ های مکمل در چرخه رنگ در مقابل یکدیگر قرار می گیرند.

وب سایت Aerial که با کمک پالت مکمل طراحی شده استاستفاده از پالت مکمل در طراحی سایت Aerial

5- مکمل تقسیم شده

پالت های رنگ مکمل تقسیم شده مشابه پالت های مکمل هستند به اضافه یک رنگ سومی که در کنار یکی از رنگ‌های مکمل در چرخه رنگ قرار دارد. این پالت رنگی نیز انتخاب مناسبی برای طراحی سایت است و می‌تواند بدون ایجاد شلوغی، هیجان بصری ایجاد کند.


پالت رنگی مکمل تقسیم شدههزاران برند برتر تجاری برای طراحی سایت خود از این پالت رنگی کمک گرفته اند!


استفاده از پالت رنگی Shelby Kay در طراحی سایتاستفاده از پالت رنگی مکمل تقسیم شده در طراحی سایت برند Shelby Kay

نحوه استفاده از پالت‌های رنگی در طراحی سایت

ابزارهای آنلاین مختلفی وجود دارد که می‌توانید از آن برای کمک به فرآیند ایجاد پالت رنگ استفاده کنید. یکی از بهترین ابزارها در این مورد Adobe Color است. با استفاده از این ابزار می‌توانید با چرخه رنگی بازی کنید تا یک پالت سفارشی با هر یک از پنج نوع پالت رنگ ذکر شده در بالا را ایجاد کنید. همچنین می‌توانید تصویری را برای استخراج رنگ‌ها آپلود کنید.

برای شروع، بهتر است سه رنگ را برای پالت انتخاب کنید. رنگ اصلی (زمینه)، رنگ ثانویه و رنگ تاکیدی. سپس از قانون 60/30/10 برای اعمال این رنگ‌ها در طراحی وب سایت خود استفاده کنید. طبق این قانون 60 درصد رنگ استفاده شده باید رنگ اصلی، 30 درصد رنگ فرعی و 10 درصد رنگ تاکیدی باشد. به خاطر داشته باشید، سیاه و سفید نیز به عنوان رنگ به حساب میآیند. در ادامه چند نمونه سایت وجود دارد که از قانون رنگ 60/30/10 استفاده کردند.

در سایت زیر از بنفش به عنوان رنگ اصلی، سفید به عنوان رنگ ثانویه و سبز به عنوان رنگ تاکیدی استفاده شده است.


وب سایت Spendesk

در نمونه زیر رنگ سبز رنگ اصلی، سفید رنگ ثانویه و صورتی نیز رنگ تاکیدی است.


وب سایت greenlist

در سایت زیر نیز زرد رنگ اصلی، سیاه رنگ ثانویه و سفید رنگ تاکیدی است.


وب سایت demuxed

نکته مهم در مورد قانون 60/30/10 این است که این قانون بیشتر یک دستورالعمل است تا یک قانون. برای مثال، ممکن است بخواهید بیش از سه رنگ را در پالت خود بگنجانید. نکته اصلی که باید در انتخاب رنگ برای طراحی سایت بدانید این است که بر روی یک رنگ اصلی تمرکز کنید و از رنگ‌های دیگر برای تقسیم عناصر، ایجاد کنتراست و برجسته کردن ویژگی‌های مهم استفاده کنید.

سخن آخر

در این مقاله با اصول تئوری و روانشناسی رنگ و نحوه ی انتخاب رنگ در طراحی سایت برای ایجاد پالت‌های رنگی تاثیرگذار آشنا شدید، اما باید بدانید برای طراحی سایت علاوه بر رنگ، عوامل دیگری مانند تایپوگرافی، طرح بندی، رابط کاربری و غیره وجود دارد که باید به آن توجه کنید و به نحوی از آن‌ها استفاده کنید که در طراحی با هم سازگار شوند. 


امتیاز 4.9
از 5
1747 رای

نظرات

  1. Annis

    21 بهمن 1400 19:41

    My partner and I absolutely love your blog and find almost all of your post's to
    be exactly what I'm looking for. Would you offer guest writers to write content in your case?
    I wouldn't mind writing a post or elaborating on a number of
    the subjects you write concerning here. Again, awesome website!
    1. riza

      14 اسفند 1400 11:31

      Thank you for your positive comment

ارسال نظر

    • مردم و لبخندها
      حیوانات و طبیعت
      غذا و نوشیدنی
      فعالیت‌ها
      سفر و مکان
      اشیاء
      نمادها
      پرچم‌ها
عکس خوانده نمی‌شود
ارتباط با آنیز وب

جهت ارتباط با کارشناس فنی یا فروش و ارسال داکیومنت پروژه و دریافت مشاوره رایگان از طریق روش های زیر با ما ارتباط داشته باشید.

ارتباط با ما