الگوریتم های گوگل، سیستم های پیچیده ای هستند که به این موتور جستجو کمک می کنند تا مرتبط ترین نتایج را برای یک عبارت جستجو شده به کاربر نمایش دهد.
موتور جستجو گوگل تنها از یک الگوریتم استفاده نمی کند، بلکه مجموعه ای از الگوریتم ها به گوگل کمک می کنند تا بتواند درست ترین تصمیمات را بگیرد و رضایت کاربران را بیشتر کند.
گوگل برای اینکه بتواند هوشمندانه تر عمل کند از الگوریتم هایش کمک می گیرد. الگوریتم هایی مثل: پنگوئن، مرغ مگس خوار، پاندا و... هر کدام جنبه های مختلفی از سایت ها مانند: محتوا، تعداد بک لینک ها، واکنش گرایی سایت و... را بررسی می کنند.
الگوریتم های گوگل برای عملکرد بهتر در سال بین 500 تا 600 بار به روز رسانی می شوند. برخی از این به روز رسانی ها آنقدر با تغییرات جزئی همراه است که بسیاری از کاربران و سئوکار ها متوجه آن نمی شوند و بر عکس تعدادی از این به روز رسانی ها منجر به تغییرات زیادی در نتایج رتبه بندی سایت ها می شود.
در این مقاله قصد داریم یکی از الگوریتم های مهم و موثر گوگل به نام الگوریتم موبایل فرست ایندکس (Mobile First Index) را معرفی کنیم. شاید با توجه به نام آن حدس بزنید که کارکرد اصلی این الگوریتم چیست، اما پیشنهاد می کنیم تا انتهای مقاله همراه ما باشید، چرا که نکات انتهای مقاله به شما کمک می کند بتوانید سایت خود را با توجه به استانداردهای الگوریتم موبایل فرست ایندکس به خوبی بهینه کنید.
الگوریتم موبایل فرست ایندکس چیست؟
حتما می دانید تغییرات شدید و لحظه ای در دنیای دیجیتال و عصر ارتباطات باعث تاثیرگذاری بر جنبه های مختلف زندگی هر کسی شده است. یکی از این موارد بحث استفاده از ابزارهای دیجیتال مانند: کامپیوتر، لپ تاپ، تبلت و گوشی های موبایل است.
در گذشته ای نه چندان دور داشتن کامپیوتر در خانه به آرزویی تقریبا محال تبدیل شده بود. (هر چند الان هم با توجه به قیمت ها این آرزو برقرار است!) اما به مرور هر فرد به طور شخصی برای خود کامپیوتر و بعد ها لپ تاپ داشت، اما همچنان راحتی کاربران فضای دیجیتال، اولویت بود و همین موضوع علت ساختن گوشی های همراه در مدل های مختلف شد.
به همین دلیل است که امروزه برای راحتی و دسترسی بهتر، افراد بیشتر با موبایل در فضای مجازی و دیجیتال سیر می کنند و نیازهای خود را برطرف می کنند. این موارد از چشم گوگل دور نماند و به منظور افزایش رضایت کاربران خود به این فکر افتاد که نمایش جستجوهای کاربران در نسخه های موبایلی را ارتقا دهد.
مفهوم الگوریتم Mobile First Index
به این آمار عجیب توجه کنید: طبق گزارشی در سال 2016 بیشتر از 43 درصد جستجو ها در دنیای وب با موبایل انجام شده است.
و اما گوگل که بیشتر از هر شرکت و شخصی تغییرات دنیای دیجیتال را دنبال می کرد، در اوایل سال 2018 شروع به معرفی الگوریتم موبایل فرست ایندکس کرد و سایت هایی که در موبایل به شکل صحیح و خوبی نمایش داده می شوند (قابلیت واکنش گرایی دارند) را به مرور به رتبه های بالا در صفحه اول گوگل انتقال داد.
در واقع هدف الگوریتم موبایل فرست ایندکس "پاسخ به تغییر رفتار کاربران در استفاده از موبایل" بود.
اما داستان به همین سادگی هم نبود...
گوگل قبل از معرفی الگوریتم موبایل فرست ایندکس (Mobile First Index) در سال 2018، سایت ها را با کمک یک الگوریتم ساده تر به نام الگوریتم موبایل گدون (Mobilegeddon) در سال 2015، برای سازگاری با نسخه موبایل بررسی می کرد.
یعنی گوگل خیلی قبل تر از اینکه همه بدانند دنیای وب به سمت استفاده بیشتر از موبایل می رود، خود را برای این تغییرات آماده کرده بود...
کارکرد الگوریتم موبایل گدون (Mobilegeddon) چیست؟
هدف از الگوریتم موبایل گدون سنجش وب سایت ها در جهت هماهنگی و سازگاری با موبایل و تبلت بود که در حقیقت باید موبایل پسند باشند. پس گوگل عزیز همه را غافلگیر کرد و وب سایت هایی که برای واکنش گرا یا ریسپانسیو بودن خودشان کاری نکرده بودن را با کمک این الگوریتم به قعر نتایج جستجو برد.
البته این تنش را خود گوگل در بین وب مسترکاران ایجاد کرد، چرا که اعلام کرده بود که این الگوریتم تاثیر زیادی روی نتایج جست و جو خواهد گذاشت.
در واقع گوگل با معرفی الگوریتم موبایل گدون مسیر ایجاد سایت های موبایل فرندلی را آغاز کرد تا کاربران موبایل هنگام انجام جستجو، سایت هایی را در نتایج برتر ببینند که برای نسخه ی موبایل کاملا بهینه باشند، اما این الگوریتم پایان راه نبود و گوگل با معرفی الگوریتم موبایل فرست ایندکس اعلام کرد که ابتدا نسخه موبایل و بعد نسخه ی دسکتاپ سایت ها را بررسی می کند.
در واقع گوگل با معرفی ساز و کار الگوریتم Mobile First Index نشان داد که طراحی یک سایت واکنش گرا برای نسخه موبایل و تبلت تا چه اندازه مهم و حیاتی است و با معرفی این الگوریتم حجت را بر تمام طراحان سایت و وب مسترکاران به نوعی تمام کرد!
انواع سایت ها با توجه به الگوریتم موبایل فرست ایندکس
1- یکسان بودن نسخه موبایل و دسکتاپ
بسیاری از سایت ها به منظور راحتی اغلب نسخه های موبایل و دسکتاپ خود را تا حد امکان به صورت یکسان طراحی می کنند تا گوگل مشکلی از بابت ایندکس کردن هرکدام از نسخه ها را نداشته باشد. مانند سایت ورزش 3 (هر چند با توجه به افزایش روز افزون اهمیت الگوریتم موبایل فرست ایندکس، گوگل ابتدا نسخه مربوط به موبایل را بررسی می کند و به آن امتیاز می دهد.) در این حالت چون نسخه ی موبایل واکنش گرا طراحی نشده است به لحاظ سئو سایت از این الگوریتم نمره ی مثبتی نخواهد گرفت.
2- سایت های واکنش گرا (Responsive)
در واقع این مدل از سایت ها شامل کدهای CSS و URL های یکسان هستند، اما تفاوت آنها در نسخه های موبایل و دسکتاپ در نحوه نمایش آنها بوده و اختلافاتی نیز با هم دارند. ( به بیان ساده مطالب و محتوا در هر دو نسخه یکسان است، اما نحوه نمایش آنها متفاوت است.)
3- آدرس مجزا برای نسخه موبایل
برخی از سایت ها برای نسخه موبایل خود آدرسی مجزا تعریف می کنند (مانند نسخه موبایل فیس بوک m.facebook.com). در واقع در این سایت ها علاوه بر تغییر در URL، کدهای CSS هم متفاوت است. در این موارد گوگل کار راحت تری دارد؛ زیرا فقط نیاز دارد که آدرس مربوط به نسخه موبایل برای سایت را آنالیز کند و به آن امتیاز بدهد.
Dynamic Serving-4
شاید بتوان سایت هایی مانند بامیلو و دیجیکالا را در این دسته قرار داد، به طوریکه در نسخه موبایل آن ها علاوه بر تغییر در نحوه نمایش در نسخه موبایل، کدها نیز متفاوت است، اما نکته مهم یکسان بودن URL ها در این دسته از سایت ها است.
چگونه سایت خود را با توجه به الگوریتم موبایل فرست ایندکس بهینه کنیم؟
🔹 واکنش گرا بودن سایت: همواره به این نکته توجه داشته باشید که اگر سایت خود را واکنش گرا انتخاب کنید، بهتر از این است که دو نسخه مجزا برای سایت خود ایجاد کنید. (سری که درد نمی کند را دستمال نمی بندند.)🔹 یکپارچگی ساختار محتوایی: قطعا باید این نکته را مد نظر باشد که در هر دو نسخه موبایل و دسکتاپ باید تمامی محتوا نشان داده شده یکسان و بدون تفاوت باشند.
🔹 توجه به نشانه گذاری ها Schema استاندارد: نیازی به توضیح اهمیت بالای کدهای Schema نیست، چرا که در مقالات گذشته الگوریتم های گوگل آن را بررسی کرده ایم.
🔹 توجه زیاد به Footer و Side Bar: در بسیاری از نسخه های موبایل این دو قسمت نشان داده نمی شود، لذا اگر مطالب مهم و ارزشمندی در این مناطق دارید فکری به حال آن ها باید بکنید و از آنجا خارج کنید.
🔹 توجه به Mobile First Design: اول کار فکر چاره باشید. این جمله بیانگر تمامی ماجراست. شما باید ابتدا سایت خود را برای نسخه موبایل آماده کنید و سپس برای نسخه های دسکتاپ آن، ویژگی های جدید اضافه کنید.
🔹 توجه به نقشه XML: این نقشه به روزرسانی ها و تنظیمات کامل در خصوص وبسایت را در اختیار گوگل قرار می دهد، پس باید آن را جدی گرفت و به آن توجه ویژه داشت.
🔹 تولید محتوا قوی: همین نکته که محتوا خود را برای نسخه موبایل بهبود دهید، کافیست تا نمره قبولی از این منظر بگیرید.
🔹 ایجاد صفحات پر سرعت موبایل (AMP):شما می توانید با استفاده از پلاگین AMP وردپرس این قابلیت را برای نسخه موبایل سایت خود فعال کنید. همچنین اگر وب سایت شما کد نویسی اختصاصی است، می توانید با کمک برنامه نویس مربوط به پروژه این بخش را در سایت خود فعال کنید.
جمع بندی
در این مقاله سعی کردیم معرفی اجمالی از الگوریتم Mobile First Index داشته باشیم و شما را با نحوه کارکرد و اهمیت آن آشنا کنیم. همچنین در ادامه به مواردی که باید در سایت خود انجام دهید تا از این الگوریتم نمره قابل قبولی بگیرید، اشاره کردیم.
در این مطلب یاد گرفتیم الگوریتم موبایل فرست ایندکس یک قدم فراتر از دنیای دیجیتالی کسب و کارها است. جایی که در آن به دنبال بهبود سایت ها در نسخه های موبایل بوده، چرا که می داند در آینده اکثر کاربران و جستجوگران در فضای مجازی از موبایل خود استفاده می کنند.
ارسال نظر